Powiatowy Zespół Opieki Zdrowotnej w Ostródzie S.A.

ul. Władysława Jagiełły 1

Szpital Centrala: +48 89 646 06 00

zobacz pozostałe numery

14 listopada - Światowy Dzień Walki z Cukrzycą

14.11.2017

14 listopada, w dniu urodzin Fredericka Bantenga - odkrywcy insuliny (1921 rok), czyli hormonu regulującego stężenie cukru we krwi - obchodzimy Światowy Dzień Walki z Cukrzycą. To niezwykle ważny dzień, bo zachorowalność na cukrzycę stale wzrasta. Warto podnosić swoją świadomość na ten temat, mobilizować się do zdrowego trybu życia i regularnych badań. Zapraszamy do zapoznania się z poniższą infografiką oraz garścią informacji oraz porad: 

 

 

Źródło: dietetycy.org.pl

 

"CUKRZYCA jest definiowana jako grupa chorób. Charakteryzuje się HIPERGLIKEMIĄ (podwyższonym poziomem cukru we krwi), która może być skutkiem defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej przez trzustkę (dokładniej komórki beta-trzustki).

Hiperglikemia prowadzi m.in. do: uszkodzenia, zaburzenia i niewydolności wielu narządów, a w szczególności oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych. Zbyt późno wykryta i źle kontrolowana cukrzyca powoduje wiele niebezpiecznych powikłań dla organizmu.

OBJAWY CUKRZYCY:

  1. Podstawowe kryterium: znaczny wzrost stężenie glukozy we krwi.
  2. Najczęściej : senność, ogólne osłabienie, nieplanowana utrata wagi, zwiększony apetyt, zwiększone pragnienie, zwiększone oddawanie moczu.
  3. Inne objawy: nudności, zmęczenie, zaburzenia ostrości wzroku, częste infekcje okolic narządów płciowych oraz zapach acetonu wyczuwalny w wydychanym powietrzu.

Cukrzyca typu 1, cukrzyca typu 2, cukrzyca ciążowa, to tylko niektóre ze znanych nam typów cukrzycy.  Ponad  90% osób chorujących na cukrzycę, to osoby z cukrzycą typu 2! Z pewnością mała aktywność fizyczna, nieprawidłowe odżywianie, nadwaga i otyłość, to czynniki wpływające na zwiększone ryzyko rozwoju tego typu cukrzycy. Nadwaga utrudnia kontrolę i powoduje gorsze wykorzystanie insuliny przez organizm. Objawy cukrzycy typu 2 narastają powoli, dyskretnie i długo bezobjawowo.

JAKĄ DIETĘ STOSOWAĆ W CUKRZYCY TYPU 2?

Nie ma specjalnej diety cukrzycowej. Należy jednak przestrzegać zasad racjonalnego żywienia. Spożywanie pokarmów zależy od wieku, płci, stanu zdrowia, aktywności fizycznej.

NAJWAŻNIEJSZE ZASADY RACJONALNEGO ŻYWIENIA W CUKRZYCY TYPU 2

  • Jedz 5-6 posiłków dziennie.
  • Jedz mało, ale często. Nie przejadaj się.
  • Posiłki spożywaj o stałych porach i w jednakowych ilościach każdego dnia.
  • Pamiętaj o zjedzeniu ostatniego posiłku krótko przed snem (zapobiegniesz w ten sposób spadkowi cukru we krwi podczas snu).
  • Zadbaj, aby dieta była bogata w warzywa (2-3 razy dziennie), owoce (1-3 razy dziennie), nabiał (1-3 razy dziennie).
  • Klika razy w tygodniu spożywaj ryby i chude mięsa.
  • Ogranicz spożycie produktów szkodliwych dla Twojego zdrowia: tłuszczów nasyconych (smalec, tłuszcze zwierzęce), cukru (słodkie przekąski, dosładzanie, produkty z mąki pszennej), alkoholu, soli.
  • Pij wodę mineralną, herbatę lub kawę bez cukru- unikaj słodzonych napojów, które są źródłem dodatkowych kalorii.
  • Spożywaj produkty o niskim indeksie glikemicznym. Im wyższa wartość GI, tym szybciej i o większą wartość wzrośnie Twój „cukier” we krwi.

PRODUKTY O NISKIM GI (<55): surowe warzywa i owoce, nasiona słonecznika, pieczywo razowe i pełnoziarniste, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, nabiał. Poziom glukozy we krwi po spożyciu tych produktów wzrasta powoli. Zapobiega to wahaniom „cukru” we krwi.

PRODUKTY O WYSOKIM GI (>55): chipsy, słodycze, cukier, pieczywo pszenne, ryż biały, produkty z mąki pszennej, kukurydza prażona, owoce w syropach, piwo. Produkty te powodują duże wahania „cukru” we krwi i nie są zalecane w diecie.

  • Gotuj al dente, w folii, na parze, grilluj.  Unikaj smażenia.
  • Usuwaj widoczny tłuszcz z mięsa i wędlin.
  • Pamiętaj, że ruch jest podstawą leczenia. Najlepiej jeśli odbywa się na świeżym powietrzu. Może to być: marsz (np. z kijkami), wolny bieg, jazda na rowerze, pływanie.
  • Wysiłek fizyczny wymaga dodatkowej porcji złożonych węglowodanów przed, w trakcie i po jego zakończeniu. Zapobiegniesz w ten sposób hipoglikemii (niskiemu stężeniu cukru we krwi)

UWAGA! Noś przy sobie coś słodkiego, na wypadek niedocukrzenia (osłabienie, zawroty głowy, pocenie się, uczucie głodu." (Źródło: https://dietetycy.org.pl/14-listopada-swiatowy-dzien-walki-cukrzyca/)

Pamiętaj też, by zapytać swoich bliskich, krewnych, znajomych, czy zbadali już swój poziom „cukru”!

 

Polecamy też nasz poprzedni artykuł na ten temat: http://szpital-ostroda.pl/swiatowy-dzien-cukrzycy

Oraz zakładkę Punktu Edukacji Diabetologicznej: http://szpital-ostroda.pl/pozostale-punkt-edukacji-diabetologicznej